Навіщо потрібні проставки для збільшення кліренсу

Категорії
Зміст
  1. Необхідність збільшення кліренсу
  2. Для чого потрібні проставки
  3. Які бувають проставки
  4. Плюси та мінуси проставок для збільшення кліренсу

На жаль, якість доріг у багатьох українських містах все ще залишає бажати кращого. На найважливіших транспортних артеріях покриття розбите, місцями взагалі відсутнє. На значній частині трас регіонального значення і нижче за статусом, рух транспорту просто неможливий. Аналогічна ситуація з міськими дорогами. Але якщо у великих містах ситуація поступово покращується, то більшість регіонів цим похвалитися поки що не можуть. В результаті, проїзд по більшості доріг становить небезпеку, тому є ризик пошкодити деталі підвіски.

Необхідність збільшення кліренсу

Саме низька якість доріг змушує автовласників шукати варіанти зміни кліренсу.

Проблему кліренсу відчувають багато водіїв. Серед популярних в Україні марок авто: Renault, Toyota, KIA, Skoda, Hyundai, Nissan, Volkswagen, Peugeot, Mazda, Suzuki — лише одиниці мають справді великий дорожній просвіт (кліренс). І те це, здебільшого, стосується кросоверів. Так, автомобілі на зразок Рено Логан або Шкода Октавія Тур високі, але от Фольксваген Пассат, Шевроле Лачетті, Хюндай Акцент, Форд Фокус, Кіа Сід або Мазда 3 часом явно не дотягують до тієї висоти, яка буде безпечною для наших доріг.

якість міських доріг

якість дорожнього покриття

якість ямкового ремонту

якість дорожнього покриття у місті

Один з ефективних та недорогих методів підняти машину – це встановити проставки. Їх установка здійснюється на задні та передні колеса. Купити комплект проставок не так дорого, як повністю замінити пружини чи поставити комплект коліс більшого діаметру.

Для чого потрібні проставки

проставки для автомобіля

Наведемо 2 простих приклади із життя. Думаю, вони дозволять зрозуміти, чому варто задуматися над питанням купівлі та встановлення проставок для збільшення дорожнього просвіту.

  • Автомобіль з самого початку низький. Це стосується більшості імпортних машин. Водії розуміють, що чекати на покращення якості доріг безглуздо, до того ж, щовесни сніг сходить разом з асфальтом і дорожні служби займаються латанням доріг. Але на це потрібен час, а їздити треба щодня. У результаті, проїжджаючи черговою ділянкою, ви знову і знову чіпляєтеся дном, захистом картера, не можете проїхати бордюр, гальмуйте перед кожною ямою, щоб не отримати удар. Все це заважає нормальному руху та їзда перетворюється на муку. Тому доводиться адаптуватися під поточні реалії та шукати варіанти підняття машини.
  • Машина часто навантажується. Повний салон людей, забитий багажник, наявність ГБО помітно присаджує автомобіль, який починає чиркати асфальт, тертися колесами об підкрилки. Погодьтеся, приємною таку поїздку назвати складно, до того ж виникають ризики пошкодження підвіски.

Установка проставок є найоптимальнішим вирішенням проблеми, якщо дивитися з позиції ціна-якість. Вони підвищують жорсткість та збільшують відстань від днища до землі. Отримавши вищий дорожній просвіт, ви зможете спокійно брати свою машину, якщо потрібно буде виїхати кудись на природу чи місто.

Які бувають проставки

проставка для збільшення кліренсу

За типом установки

За матеріалом виготовлення

  • ABS-пластик
  • Поліуретан
  • Резина
  • Алюміній

По висоті

  • 10 мм
  • 20 мм
  • 30 мм
  • 40 мм

По висоті найбільш потрібні розміри 20, 30, 40 мм, але в ряді випадків можна замовити проставки і з іншими розмірами (15, 25 мм). Що ж до матеріалу виготовлення, найбільш оптимальним рішенням є проставки з алюмінію, т.к. вони мають достатню міцність, а спеціальне полімерне покриття захищає деталь від руйнівного впливу корозії.

Плюси та мінуси проставок для збільшення кліренсу

Плюси

  • Невисока вартість
  • Простота встановлення
  • Доступні для широкого кола автомобілів
  • Можна використовувати при пружинах, що просіли.

Мінуси

  • Можна втратити гарантію, якщо ставите на нову машину
  • Посилення навантаження на амортизатори
  • Потрібно заново робити розвал / сходження

Однією з ключових причин збільшення кліренсу авто за допомогою проставок є покращення прохідності, але їх використання також може бути корисним у разі, якщо доводиться часто возити щось важке у багажнику або навантажувати машину пасажирами. Використання проставок допоможе уникнути сильного просідання задньої підвіски. Серед мінусів проставок часто називають погіршення керованості, тому після встановлення проставки слід зробити розвал-сходження. Також багато залежить від якості установки, так що якщо є сумніви у власних силах, то краще цю процедуру довірити фахівцям перевіреного сервісу.

( 12 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*